top of page
Green technology. Environmental technology concept. Sustainable development goals. SDGs..j
Kalite & Yönetim Sistemleri
Bir kuruluş içerisinde hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi için planlı ve stratejik bir şekilde sürdürülen faaliyetlerin tamamıdır.
mühendisler
Kalite Yönetim Sistemleri

Firmaların artan müşteri portföyü ile birlikte ihtiyacı olan bazı yasal gereksinimler olmaktadır, bu kapsamda müşteri memnuniyeti ve sürekli iyileştirme olarak le yönetim sistemi özetlenebilir. Sistemin sağlıklı şekilde işlemesini ve her an rapor oluşturabilmeyi sağlamaktadır.

Kuruluş içerisinde hedeflenen ve tamamlanan işler ile nihai ürünlerin alıcı memnuniyeti adına kalite standartlarının karşılanması son yıllarda dünyanın her yerinde gereksinim haline gelmiştir. 20. Yüzyıl başlarında ortaya çıkan ve günümüzde hayli geliştirilerek ortaya çıkan kalite yönetim sistemi, müşteri memnuniyeti sağlama imkanı verdiği için olmazsa olmazlar listesine dahil edilmektedir. Kalite yönetim sistemleri, ürünleri ve yönetimi sürdürülebilirlik açısından ölçeklendirilebilir bir boyuta taşımaktadır.

Kalite yönetim sistemi, aşağıdaki sekiz ana bileşen üzerine kurulmaktadır;

* Ürün ve hizmetin tasarımı

* Üretim süreçlerinin tasarımı

* Tedarik.

* Kıyaslama (Benchmarking)

* Karar verme araçları

* Çalışanların karara katılımı

* Sürekli iyileştirme.

* Müşteri memnuniyeti.

KALİTE YÖNETİM PLANI NEDİR?

Kalite yönetim planı, projenin planlı olarak tasarlanmasından teslimata kadar gerekli olan bilgilerin belgelenmesi demektir. Bir projenin kalite politikalarını, prosedürlerini, kriterlerini ve uygulama alanlarını ve rollerini, sorumluluklarını ve yetkilerini tanımlayan bütüncül bir değerdir. Kalite yönetim planı kapsamında, aşağıdaki maddeler ışığında yönetim ve ürünler kapsamında çalışmalar gerçekleştirilmektedir:

* Müşteri beklenti ve gereksinimlerinin belirlenmesi

* Temel sorumluluklar

* Uygulama ve kontrol

* Doğru ve eksiksiz plan

* Kalite standartları

* Kalite ölçüm araçları

Kalite yönetim planı belirlendikten sonra, belirlenen çalışma haritası takip edilerek alınması gereken kalite belgeleri, yaşam döngüsü çalışmaları ve çalışmalar için gerekli dökümanlar ile hesaplamalar gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda hedefimiz; uyulması gereken "standart" bir Kalite Yönetim Sistemi değil, standardın şartlarını karşılayan, uygulanabilir Kalite Yönetim Sistemi oluşturmaktır

İSO 9001Kalite Yönetim Sistemi

ISO 9000 Kalite Standartları , Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından kurulmuş, işletmelerdeki üretim, pazarlama, tasarlama, kalite kontrol ve satış hizmetlerindeki kalite ve performanslarını arttırmak adına iyileştirmeyi hedefleyen standartlar bütünüdür. ISO 9001, tüm sektör alanları için uygulanabilen genel bir standarttır. İlgili standartın temel prensipleri arasında; liderlik, müşteri odaklılık, proses yaklaşımı, kanıta dayalı belgelendirme gibi temel prensipler yer aldığından, standardizasyon gerçekleştirilen kuruluşta verimliliklerin iyileştirmesi, kararlılık ve müşteri memnuniyetin arttırılması sağlanmaktadır. Çalışmaların neticesinde yönetimde kar-zarar oranlarında pozitif ivme artışı, yönetim ve çalışan ilişkilerinde dengenin kurulması gibi faydalı adımlar atılabilmektedir.

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi

Tüm dünyada en çok uygulanan ISO 9001 standardı 2015 yılında revize edilmiştir. Kalite stantardının yeni versiyonundaki en belirgin yaklaşım, risk tabanlı analizlerin gerçekleştiriliyor olmasıdır. Kalite yönetim sisteminde risk parametresinin tek bir oluşum olarak değil, bütünsel bir yaklaşım olarak sistematik bir uygulama hedeflenmektedir. Güncel versiyon sisteminde; risk parametresinin öneminin yanı sıra, yasal şartlar ve üretici ile müşteri ilişkilerinde beklentilerin önemi de ele alınmaktadır. Bu standardın temelinde müşterilerin memnuniyeti aranmakta ve müşterilere gerekli düzenlemelerle beraberinde sunulmaktadır

ISO 90001:2015 kalite yönetim sistemin, ilgili kuruluşa üretim süreçlerini tarafsız olarak analiz edilmesi ve uygun değerler ile fayda sağlaması tercih edilmesindeki en büyük avantaj sayılabilir.

İSO 50001 Enerji Yönetim Sistemi

Her geçen gün artan üretim ile birlikte paralel olarak ise enerji kaynakları azalmaktadır. Enerji kaynaklarının zamanla azalması neticesinde, sanayilerde enerji kaynaklarının etkin kullanımı, enerji tasarrufu, enerji verimliliği, geri kazanım, tekrar kullanım kavramları önem kazanmaktadır. Bütün bunlar göz önüne alındığında bir enerji tasarrufuna gidilmesi ve bir enerji yönetim sistemi oluşturulması kaçınılmaz olmaktadır.

ISO 50001, enerji yönetim sistemleri ile ilgili uluslararası bir standarttır. Enerji kullanımı ve tüketimi, enerji verimliliği ve enerji performansını iyileştirmeyi hedefler ve uluslararası geçerliliği bulunmaktadır. Bu standardın temel hedefleri başında gelen enerji yönetiminin yanı sıra, sera gazı emisyonlarını azaltarak çevresel iklimi korumak, çevresel ve zararlı faaliyetleri önüne geçmek de yer almaktadır.

ISO 50001 Belgesinin Katkıları

* Enerji tüketimini minimuma indirir.

* Enerji masrafları üzerinde net bir denetim kurarak giderleri düşürür.

* Sera gazı salınımlarını minimuma indirerek çevre dostu çalışmalar gerçekleştirir ve çevre konusunda toplumsal hassasiyetin gelişmesine neden olur.

* Cihaz ve ekipmanların kontrolünü sağlayarak muhtemel tehlikeleri önceden tespit eder.

* Yaptığı enerji bilincini arttırıcı çalışmalarıyla prestijini ve marka bilinirliğini yükseltir.

Enerji Yönetim Sistemi, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren her kuruluşa uyarlanabilinen küresel anlamda büyük öneme sahip bir yönetim sistemidir. Aynı zamanda uygulanan işletmeye çevre sağlığı ve ürün prestiji açısından oldukça fayda sağlamaktadır.

İSO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 45001 standardı, iş sağlığı ve iş güvenliği ile alakalı tüm detayların yer aldığı hem bir yönetim sistemidir. Bu standart, hem üretim firmaları hem de hizmet firmaları için uygulanabilir; yasal yükümlülükleri yerine getirerek dış ticaret çalışmalarındaki engelleri ortadan kaldırmayı hedefleyen sistem olarak tanımlanabilir.

ISO 45001; firma üretim verimliliğini arttırmak ve bu kapsamda çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini ön sırada tutarak tüm yasal yükümlükler doğrultusundaki çalışmaları içerir. Bu çalışmaların ilgili standart ile belgelendirilmesi, dış müşterilere objektif bir yaklaşım ile işçi sağlığı ve güvenliğinin önemi vurgulanmakta, ürün pazarında işletmenin imajında olumlu bir etki sağlamaktadır. Bu belgeye uygunluğunu kanıtlamak talebi bulunan işyerleri; işletme politikası ve planlama, uygulama, düzeltici ve önleyici faaliyetler hususunda çalışmalar yaparak dökümante etmek ve akredite kuruluş tarafından belgeyi edinmek durumundadırlar.

Bu standart işçi sağlığı ve güvenliğine önem vermekte, standart uygulaması ile birlikte işletme meydana gelebilecek işçi kaza sayısında azalma sağlanabilmektedir. Meydana gelebilecek işçi kazalarında düzeltici ve önleyici faaliyetlerin belirlenmesi, oluşan kaza risklerini minimize etmenin yanı sıra, iş kazası esnasında ilk müdahale için de çalışanlara yol göstermektedir.

ISO 45001 standardının amaçları genel olarak üç ana maddede toplanmaktadır;

• Çalışanları koruma: Çalışanları işyerinde meydana gelebilecek olumsuz etkilerden koruyarak güvenli ve memnun bir çalışma ortamı sağlamak,

• İşletme güvenliğini sağlama: İşletme için tehlikeli ortam oluşturabilecek yangın, patlama, makine kazaları gibi risk önlemlerin alınmasını sağlamak,

• Üretim güvenliğini sağlama: Meslek hastalıkları ve iş kazaları nedeniyle meydana gelebilecek iş gücü kayıplarını minimize ederek üretim faaliyetlerinin korunması.

Müşteri pazarında güvenli bir basamak oluşturmak, iş kazalarının önüne geçmek ve meslek hastalıklarını engellemek açısından iş sağlığı ve yönetim sistemi, her işyerinin uygulaması gereken ve firma pazar payını arttıran önemli bir standart olarak bulunmaktadır.

İSO 45001 Çevre Yönetim Sistemi

Günümüzde çevresel etkiler ve çevresel sorunlar, tüm dünyada etkili olan önemli hususlar olduğu bilinmektedir. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, tüm sektörlerde geçerli olan; üreticiden tüketiciye ulaşana dek tüm adımlarda oluşan ve oluşabilecek çevresel etiklerin dikkate alındığı n sistematik bir yaklaşımdır. Sürdürülebilir çevre boyutuna katkı sağlamak amacıyla, şirketin çevresel performansının belirlenmesi, kontrol edilmesi ve çevresel etkilerin göz önüne alınarak ulaşılabilecek hedeflerin belirlenmesi kalite standart temelini oluşturmaktadır.

 

Bu standart ile beraber firma, ürün ve hizmetleri içerisinde çevresel boyutlarını yönetebilecek, gerekli olan tüm yükümlülükleri yerine getirebiliyor konuma gelebilecektir. Çevre için etkin olan riskleri fırsata çevirerek ISO 14001 ile markanızı uluslararası pazarda bir üst sınıfa taşıyacaktır.

 

Çevre Yönetim Sisteminin Hedefleri

* Olumsuz çevresel etkilerin azaltılması ve önlenmesi

* Oluşan atıkların azaltılması ve önlenmesi adına yapılacak çalışmaların belirlenmesi

* Uluslararası müşteri rekabetlerinde avantaj sağlanması

* Üretim kapsamında maliyetlerin azaltılması

* Çevresel oluşabilecek kazalara karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi ve oluşabilecek kazalara hazırlıklı olunması

* Çevresel kirlilik yükünün kaynağında azaltarak doğal kaynakların korunması

* Enerji tasarrufu sağlamak,

* Çevresel risk analizi ile oluşacak risklere karşı önlem alınması

* Şirket prestijinin arttırılması

* Çalışanlarda çevre bilinci oluşturmak,

 

Özellikle endüstriyel kuruluşların uluslararası piyasada önemli bir yer alması için ISO 14001 çevre yönetim sistemi standardı hayli önem taşımaktadır. Çevre yönetim sistemi standardı ile, işletmenin üretim sürecindeki tüm adımlar analiz edilerek; yükümlü olunacak yasal şartlar belirlenir ve bu çerçevede çevresel etkiler ile alınacak önlem adımları belirlenir. Çevre yönetim sisteminin işletmeye entegre edilmesi ile birlikte, tüm çalışan personellere bilinçlendirme eğitimleri de düzenlenmektedir.

İSO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi varlıklarının korumasına ve ilgili taraflara, özellikle de müşterilere güven verilmesine yönelik bir yönetim sistemidir. Bu standart, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemini oluşturmak, uygulamak, işletmek, izlemek, incelemek, sürdürmek ve geliştirmek için süreç yaklaşımını benimser. Dünyanın neresinden olursa olsun büyük küçük tüm kuruluşlara uygulanabilir.

 

ISO/IEC 27001, Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi gereksinimlerini tanımlayan tek uluslararası denetlenebilir standarttır. Yeterli ve orantılı güvenlik denetimleri seçilmesini sağlamak için tasarlanmıştır Bu standart, finans, sağlık, kamu ve Bilgi Teknolojileri sektörleri gibi bilginin korunmasının büyük öneme sahip olduğu alanlarda özellikle gereklidir. Müşterilere bilgilerinin koruma altında olduğu güvencesini verebilecek bir yönetim standardıdır.

 

ISO 27001 belgesi için kurum ve kuruluşların öncelikle ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standardına göre sistem kurmaları ve uygulamaları gerekmektedir. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Kurumların risk yönetimi ve risk işleme planlarını, görev ve sorumlulukları, iş devamlılığı planlarını, acil durum olay yönetimi prosedürleri hazırlamasını ve uygulamada bunların kayıtlarını tutmasını gerektirir.

Sera Gazı Hesaplama ve Raporlaması 

Sera Gazı Nedir?

Karbon dioksit (CO2), Metan (CH4), Nitröz Oksit (N2O), Hidroflorür karbonlar (HFCs), Perfloro karbonlar (PFCs), Sülfürhekza florid (SF6) gibi gazlarından oluşan ve atmosferde ısı tutma özelliğine sahip bileşiklere sera gazı denir.

 

Sera Gazı Emisyonu Nedir ?

Karbon dioksit (CO2), Metan (CH4), Nitröz Oksit (N2O), Hidroflorür karbonlar (HFCs), Perfloro karbonlar (PFCs), Sülfürhekza florid (SF6) gibi gazların atmosfere verilen miktarına sera gazı emisyonu denir.

 

Sera Gazı Raporunu Neden Hazırlamalıyım?

17.05.2014 tarih ve 29003 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “ Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik” Ek – 1 listesinde yer alan faaliyetleri yürüten işletmeler, ilgili yönetmelik kapsamında sera gazı izleme planı ve sera gazı emisyon raporunu hazırlamak/ hazırlatmak ve akredite olmuş kuruluşlara doğrulatarak Bakanlık’ a sunmakla yükümlüdür.

Karbon Ayakizi

İçerik Girilecek.

Çevresel Risk Analizi 

İçerik Girilecek.

Sürdürülebilirlik 

İçerik Girilecek.

© 2022 designed by cihanayan

çevre danışmanlık mühendislik sıfır atık yönetimi

HIZLI ERİŞİM

Atakent Mahallesi 241.Sokak Terrace Tema

B-Blok Daire:6 Küçükçekmece İSTANBUL

0212 912 66 10

image.png

KURUMSAL

SOSYAL MEDYA

bottom of page